10010 · 
16/02/2023

Pas het juiste bestandstype toe voor jouw logo

files

.eps, .pdf, .jpg, .ai…. Zie je het bos nog door de bomen? Nadat het logo is ontworpen leveren we de verschillende bestandstypes aan voor on- en offline toepassingen zodat jij direct aan de slag kan. Geen stress meer om de juiste keuze te maken. Maar wat gebruik je nu waarvoor? En waarom? Tijd om alles op een rijtje te zetten zodat jij met jouw logo voor impact kan zorgen.

Er bestaan twee soorten afbeeldingen: raster- en vectorafbeeldingen.  Deze eerste (rasterafbeelding) bestaat uit pixels die elk afzonderlijk een kleur hebben. Door dit te vergroten wordt het logo wazig. Vectorafbeelding daarentegen zijn héél schaalbaar en verliezen nooit hun beeldkwaliteit.

Vectorafbeeldingen

 • .ai
  Is jouw logo ontworpen in Adobe Illustrator, dan wordt het vectorieel aangeleverd. Een .ai bestand is schaalbaar en behoudt altijd zijn kwaliteit. Gemakkelijk toe te passen voor drukwerk, groot en klein.
 • .eps
  Dit bestandstype is eveneens vectorieel maar heeft een transparante achtergrond. Ook hier loop je niet het risico dat je aan beeldkwaliteit inboet.
  Toe te passen voor drukwerk of bij een logo overlay bij digitale toepassingen.
 • .pdf
  Wordt geëxporteerd uit verschillende programma’s waardoor het nooit 100% zeker is of je pdf ook vectorieel is. Een pdf heeft nooit een transparante achtergrond, allerminst geschikt voor drukwerk op een gekleurde achtergrond.  Een .pdf-bestand pas je toe voor drukwerk (enkel vectorieel) of als logo alleen.
 • .svg
  Is een bestand met transparante achtergrond maar is ontworpen voor web toepassingen. Schalen zonder kwaliteitsverlies is mogelijk en daarom een betere keuze dan .jpg of .png om geen scherpte te verliezen.

Rasterafbeeldingen (bestaan uit pixels)

 • .jpg/.jpeg
  Hét bestandstype dat iedereen kent en daardoor ook voor verschillende toepassingen wordt gebruikt, in print en digitaal. Weet wel dat .jpg geen transparante achtergrond ondersteunt. Pas het dus enkel toe bij foto’s, social media, websites. Idealiter schaal je de afbeelding ook voor je het daadwerkelijk toepast.
 • .png
  Kunnen wél een transparante achtergrond hebben maar bestaat uit pixels waardoor elk bestand in de juiste resolutie geëxporteerd moet worden alvorens het te gebruiken. Dit bestandstype pas je vooral toe voor websitetoepassingen of social media. Let wel dat je bestanden niet te groot zijn voor het laden van je website.

 

Met deze do’s en don’ts jongleer jij vanaf nu tussen alle bestandstypes als een echte pro.

 

I feel the heat!

Plan nu je online kennismaking met Studio Boiler.

Jij vertelt ons wat voor iets je juist zoekt, wij vertellen jou hoe we je wildste ideeën kunnen waarmaken. Na ons gesprek krijg je een vrijblijvende offerte.

Size Guide Hoodie
S
M
L
XL
2XL
A. Halve borst
52
55,5
59
62,5
66
B. Lichaamslengte
70
72
72
76
78

We serve cookies

Please, accept these treats to continue enjoying our site.