10111 · 
10/10/2023

Merkregistratie: het fundament van merkopbouw

Als je droomt van een succesvol bedrijf, dan is het opbouwen van een sterk merk een absolute must, dit bereik je door een merkregistratie. Het draait allemaal om het creëren van iets speciaals dat jouw onderneming onderscheidt van de rest. Een van de belangrijkste stappen om dit te bereiken is het krijgen van een geregisterde trademark, een officiële registratie voor jouw merk.

Wat zijn merken (trademarks), wie beschermt ze en wat met die tekens?

  • Een merk is een teken dat dient ter onderscheiding van goederen en diensten. Een merk maakt m.a.w. duidelijk dat een goed of een dienst van jouw onderneming afkomstig is, en niet van een andere. Juridisch verschilt een merk van een handelsnaam (die dient om je handel te onderscheiden van die van een ander) en van een vennootschapsnaam (je BV, je NV), maar het gebeurt uiteraard dat hetzelfde teken de 3 functies vervult.
  • Een Belgisch merk bestaat niet. Je moet meteen voor een Benelux merk gaan. Zijn je ambities Europees, dan valt een EU-merk te overwegen. Maar ook voor daarbuiten kan je merken aanvragen. Zonder registratie geniet je geen merkbescherming in de Benelux en de EU. Voor een merkregistratie kan je terecht bij het BOIP (Benelux) en het EUIPO (EU), maar je werkt best met merkenbureaus samen die vooraf voor je gaan controleren of het teken dat je wil registeren, al geregistreerd is (om vooraf discussies te vermijden), en die je kunnen adviseren om je merkregistratie zo sterk mogelijk te maken.
  • In de EU is het gebruik van de tekens ® en TM niet verplicht. In de VS ligt dat anders.

 

Het verschil met auteursrecht (copyright)

  • Het auteursrecht beschermt de originele creaties van de geest, dit kan gaan van literaire en wetenschappelijke teksten, foto’s, ontwerpen van voorwerpen, schilderijen tot de branding van een merk. Bij auteursrecht © moet u toestemming aan de eigenaar vragen als u gebruik wilt maken van zijn werk.

Waarom je merk beschermen met een geregistreerd trademark?

Juridische Bescherming: een merkregistratie zorgt voor juridische bescherming en exclusieve rechten op het gebruik van je merknaam, logo of slogan. Dit betekent dat andere bedrijven niet zomaar een vergelijkbaar merk kunnen gebruiken dat verwarring zou kunnen scheppen bij consumenten. Als je merk niet geregistreerd is, loop je het risico dat anderen jouw reputatie misbruiken, wat kan leiden tot verwarring bij klanten en het afbreuk doen aan de waarde van je merk.

Voorkomen van  merkverwarring: een origineel ontwerp zorgt ervoor dat je merk uniek is binnen jouw branche. Hierdoor kunnen klanten jouw producten of diensten onderscheiden van die van concurrenten. Merkverwarring kan schadelijk zijn voor je bedrijf, omdat het consumenten kan misleiden en hun vertrouwen in je merk kan ondermijnen. Met een merkregistratie vermijd je dat andere bedrijven inbreuk maken op je merk en voorkom je verwarring bij het publiek.

Creëeren van merkwaarde: een geregistreerd merk vertegenwoordigt een waardevol bedrijfsactiviteit. Naarmate je merk groeit in populariteit en positieve associaties opbouwt bij consumenten, zal de waarde ervan ook toenemen. Een sterk en bekend merk kan een aanzienlijke invloed hebben op de groei en winstgevendheid van je onderneming. Investeerders en potentiële partners zien een geregistreerd trademark als een teken van serieus zakendoen en kunnen eerder geneigd zijn om met je bedrijf samen te werken.

Het eenvoudiger uitbreiden naar nieuwe markten: met een geregistreerd merk kun je je merknaam en identiteit beschermen in meerdere geografische gebieden. Als je van plan bent om in de toekomst uit te breiden naar andere landen, is een trademark registratie van groot belang. Het voorkomt dat een ander bedrijf in die nieuwe markt jouw merknaam claimt voordat je daar actief bent.

Het verkrijgen van een trademark is een onmisbare stap bij het opbouwen van je merk en het waarborgen van langdurig succes. De juridische bescherming, het voorkomen van merkverwarring, het creëren van merkwaarde en de mogelijkheid tot uitbreiding zijn allemaal redenen waarom een merkregistratie zo belangrijk is voor je bedrijf. Vergeet niet dat het registreren van een trademark een investering is in de toekomst van je merk en je onderneming.

I feel the heat!

Plan nu je online kennismaking met Studio Boiler.

Jij vertelt ons wat voor iets je juist zoekt, wij vertellen jou hoe we je wildste ideeën kunnen waarmaken. Na ons gesprek krijg je een vrijblijvende offerte.

Size Guide Hoodie
S
M
L
XL
2XL
A. Halve borst
52
55,5
59
62,5
66
B. Lichaamslengte
70
72
72
76
78

We serve cookies

Please, accept these treats to continue enjoying our site.