
Kleurcodes, kleurtinten, kleurovergangen, kleur-ditjes, kleur-datjes,… Een heel groot aspect van een goed design bestaat uit kleur. Daarom nemen we uitgebreid de tijd om samen met onze klanten de ideale kleurencombinaties te bepalen. Tijdens zo’n meeting krijg ik vaak de vraag: ‘Astrid, hoe zit dat nu eigenlijk met al die kleurmodellen?’. Kortom, tijd dus om deze kleurmodellen eens uitgebreid onder de loep te nemen!
CMYK Kleuren
CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (= zwart). In dit model wordt elke kleur opgebouwd uit een mix van deze vier basiskleuren. De hoeveelheid van elke kleur wordt uitgedrukt in percentages.
Met het CMYK-model benoemen we de kleuren van zaken die zelf geen licht geven, maar het licht van andere bronnen weerkaatsen. Even een klein beetje optica: sommige objecten geven licht (lichtbron), andere weerkaatsen het licht (reflector). Een voorbeeld: Je lamp in je woonkamer geeft licht en je beige zetel weerkaatst dit licht. Jij weet dat je zetel beige is omdat hij het licht weerkaatst. Boiling hot topic, niet?
Goed om te weten: Het kleurenspectrum van het CMYK-model is kleiner dan dat van het RGB-model (waarover hieronder meer).


RGB Kleuren
RGB is de afkorting van Rood, Groen, Blauw. Met dit model benoemen we de kleuren van lichtbronnen. Deze objecten geven dus zelf licht, zoals een computerscherm, beamers en TV-schermen. Afhankelijk van het merk zal een bepaalde RGB kleurcombinatie er op het ene scherm anders uitzien dan op het andere. Visuals die je op jouw website of op je social media plaatst staan in RGB.
Goed om weten: Bij het RGB-model worden kleuren gevormd door licht en bij het CMYK-model worden dezelfde kleuren gevormd door pigmenten.
Pantone Kleuren
PMS staat voor ‘Pantone Matching system’. Dit model kan je beschouwen als een echte verfwinkel. De eindkleur wordt niet gemengd, maar kan je beschouwen als een kant-en-klare verfpot. Je kan Pantone kleuren toevoegen aan een CMYK ontwerp, als een zogenaamde ‘steunkleur’. Het maakt je drukwerk duurder, omdat er een extra drukgang nodig is.
Goed om weten: De drager (papier, karton,..) heeft invloed op je Pantone kleur. Hij zal dus nooit 100% identiek zijn aan de kleur die je zag op de kleurenwaaier.

Samenvatting
Kreeg je het even warm bij al deze info? We vatten het nog even kort samen:
Het Pantone en CMYK-model wordt gebruikt voor drukwerk, het RGB-model voor schermgebruik. Het is daarnaast niet zo evident om RGB kleuren om te zetten naar CMYK. Het RGB-model heeft een groter kleurbereik waardoor je in het CMYK-model op zoek moet naar alternatieve kleuren. Deze kleuren kunnen dan doffer of donkerder uitvallen dan de originele.
Ben jij op zoek naar gespecialiseerde ondersteuning in het ontwerpen van jouw on- en offline visuals? Kan je wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste kleuren voor je branding? Of ben je op zoek naar de ideale partner in drukwerk? Wij staan klaar met een boiling hot concept en gidsen je door de kleuren jungle!